Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych
Podczas praktyk zawodowych na kierunku Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych, uczniowie klasy 4TMŻ zdobyli różnorodne umiejętności, które są niezwykle cenne dla ich przyszłej kariery zawodowej. Poniżej przedstawiam kluczowe umiejętności, jakie nabyli w trakcie praktyk:
- Uczniowie nauczyli się planować i tworzyć różnorodne menu, uwzględniając preferencje żywieniowe oraz zasady zrównoważonej diety. Opanowali techniki przygotowywania potraw zarówno dla małych grup, jak i na większą skalę, uwzględniając estetykę i jakość podawanych dań.
- Praktykujący uczniowie zdobyli doświadczenie w różnych technikach kulinarnych, takich jak smażenie, gotowanie, pieczenie, grillowanie czy parowanie. Nabyli umiejętność odpowiedniego doboru składników, przypraw i technik obróbki termicznej, aby uzyskać smaczne i atrakcyjne wizualnie potrawy.
- Uczestnicy praktyk zapoznali się z różnymi rodzajami sprzętu kuchennego i nabyli umiejętność jego obsługi i konserwacji. Opanowali techniki korzystania z profesjonalnych urządzeń, takich jak piece konwekcyjne, kuchnie gazowe, ekspresy do kawy czy blendery, aby zachować ich właściwą wydajność i bezpieczeństwo użytkowania.
Mechanizacja Rolnictwa i Agrotroniki
W trakcie praktyk zawodowych na kierunku Mechanizacja Rolnictwa i Agrotroniki, uczniowie klasy 4 TMŻ zdobyli szereg wartościowych umiejętności, które są istotne dla ich dalszego rozwoju zawodowego. Poniżej przedstawiam kluczowe aspekty i umiejętności, jakie nabyli podczas praktyk:
- Uczniowie zdobyli praktyczne doświadczenie w diagnozowaniu usterek oraz naprawianiu i konserwacji różnych maszyn rolniczych, takich jak traktory, kombajny, siewniki, opryskiwacze. Opanowali umiejętność obsługi narzędzi specjalistycznych oraz technik skutecznej naprawy.
II etap Akademii Przedsiębiorczości SGGW
W dniu dzisiejszym, tj. 19 maja, rozpoczynają się „Dni Otwarte SGGW 2023”. Przez dwa dni podwoje tej szacownej uczelni są szeroko otwarte dla wszystkich zainteresowanych, a szczególnie dla tegorocznych maturzystów.
Uczelnia proponuje wiele atrakcji, wykładów, spotkań. O godzinie 10:00 na Wydziale Ekonomicznym odbędzie się zwięczenie całorocznych wysiłków młodzieży szkół średnich, którzy przystąpią do testów z przedsiębiorczości i zawalczą o indeksy na ten wydział. ZS w Jasieńcu w II etapie Akademii Przedsiębiorczości reprezentują:
Sylwia Majewska uczennica klasy IV Technikum Handlowego
Marcin Rutkowski uczeń klasy III Technikum Informatycznego
Serdecznie gratulujemy i mocno trzymamy kciuki za Was!
NOWOŚCI W BIBLIOTECE SZKOLNEJ
Biblioteka szkolna zaprasza uczniów po nowe książki, które zostały zakupione z Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa. Każdy znajdzie coś dla siebie:
- Powieść młodzieżowa
- Komiks
- Powieść historyczna
- Książki o tematyce społecznej
To tylko kilka przykładów, tego co oferuje biblioteka szkolna.
Serdecznie zapraszamy.
Praktyki zawodowe - INFORMATYCY
Zbliża się półmetek praktyk zawodowych. Uczniowie mają możliwość zastosowania zdobytej wiedzy i umiejętności w praktyce. Miejsca odbywania praktyk zawodowych dla informatyków to przedsiębiorstwa informatyczne lub też firm czy instytucje posiadające wydziały o takim profilu, przedsiębiorstwa/instytucje, gdzie potrzebna jest fachowa wiedza informatyczna. Oprócz cennego doświadczenia, tak niezbędnego w pracy informatyka, uczniowie zapoznają się ze specyfiką organizacyjną firm, systemem zatrudniania.
Praca w rzeczywistych warunkach pracy to jeden z elementów przygotowania naszych uczniów do wejścia na zmieniający się rynek pracy.
GRANADA 2023 – gotowi do drogi!
Kolejna grupa naszych uczniów zakończyła przygotowania do wyjazdu na zagraniczne praktyki zawodowe. Są to uczniowie kl. III i IV w zawodzie : technik informatyk, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik handlowiec oraz technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki. Wyjazd jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach akredytacji Erasmusa w sektorze Kształcenia i Szkolenia Zawodowego nr. Projektu 2022-1-PL01-KA121-VET-000061532. Dwutygodniowe praktyki zawodowe tym razem odbędą się w Grenadzie w Hiszpanii. Od poniedziałku 15.05.2023r. do piątku 26.05.2023r młodzież będzie nabywała umiejętności praktyczne w międzynarodowym środowisku pracy.
Zakończenie projektu „Uczniowie bez granic - praktyki zawodowe w UE”
Zespół Szkół Zawodowych im. Wincentego Witosa w latach 2020-2023 realizował projekt pod tytułem „Uczniowie bez granic - praktyki zawodowe w UE” o numerze: 2020-1-PL01-KA102-078473 w ramach KA102 - Mobilność osób uczących się i kadry w ramach kształcenia zawodowego” Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe, zarządzanego przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji. Projekt był finansowany ze środków Unii Europejskiej. Wartość dofinansowania to 148 734,00 EURO.
W ramach działań projektowych zrealizowaliśmy trzy wyjazdy na miesięczne praktyki zagraniczne (dwie mobilności do Hiszpanii i jedną do Włoch), w których w sumie wzięło udział 56 uczniów z kierunków technik żywienia i usług gastronomicznych, technik informatyk oraz technik handlowiec.
Konsument w chmurze
„Konsument w chmurze” to projekt Fundacji Akademia Integracji - Praca, Edukacja, Sport, realizowany we współpracy z prawnikami oraz pedagogami. Fundacja realizuje warsztaty dla młodych mieszkańców Województwa Mazowieckiego, w tym dla osób z niepełnosprawnościami. Podczas zajęć prowadzący skupiali się przede wszystkim na zasadach dokonywania zakupów na odległość, akcentując to o czym powinien pamiętać “Konsument w chmurze”. Zajęcia obejmowały zagadnienia z zakresu praw konsumenta, instytucji stojących na straży praw konsumenta oraz zasad rozsądnego prowadzenia zakupu produktów i usług (przy podziale na czynności: kupna drobnych produktów i usług, sprzedaży na odległość, zakupu większych usług lub produktów, jak np. kredyt konsumencki, zawieranie umów o timesharing, czy kupno instrumentów finansowych, bitcoinów, walut wirtualnych).
Strona 15 z 52